Nápaditý svatební pomocník

Svatební hostina aneb co si dát krom svíčkové?

Svatební hostina aneb co si dát krom svíčkové?

Svatební plánovače nám doporučují zařídit svatební hostinu už 6 měsíců předem, ale co taková svatební hostina má mít za pokrmy? Když graficky připravuji svatební menu pro páry, nejčastěji se objevuje jídlo jako tradiční česká svíčková s knedlíkem, knedlíčková polévka nebo šunkové rolky jako předkrm.  Ano, je to tradice. Ale čím jiným se dá hosty na svatbě zasytit?

svatební hostina

 

Nejoblíbenější klasická jídla

Jak již bylo zmíněno mezi nejoblíbenější jídla na svatební hostině patří svíčková. Na svatbách, které jsem navštívila, také nebývá výjimkou hutný a skvělý svatební guláš, který vždy rád připraví někdo z rodiny nebo přátel. A na jedné venkovní svatbě mě potěšil svatební raut – hosté měli na výběr z mnoha druhů mas včetně ryb a také speciálních příloh jako amerických brambor, lusků a dalších pochutin jako bylinkové či pálivé omáčky.

Další svatební jídla

Mezi méně tradiční svatební jídla patří například různě upravované

  • kuřecí, vepřové a hovězí maso či steaky s přílohami přílohami jako jsou hranolky či americké brambory a zelenina

  • ryby (většinou losos) a jejich různá úprava (pečené, uzené..)

  • zvěřina či myslivecké hody

  • jehněčí kotlety, telecí hřbet

  • masové plněné rolády

  • vepřová panenka (například ve slaninové košilce)

  • jako přílohy různé druhy gratinované nebo grilované zeleniny ozdobené tymiánem, či bazalkou

  • polévky jsou většinou krémové – může to být hráškový či brokolicový krém nebo také francouzská cibulačka.

  • Tradiční knedlo, zelo, vepřo

  • guláš ( jako vegetariánskou verzi můžeme nabídnout hlívový guláš)

  • z omáček jsou oblíbené například švestková, trnková, bylinková

Místo klasického svatebního dortu můžeme napřílkad nabídnout

  • cupcakes

  • medovník

  • kombinace více dortíků

  • cheesse cake

Originální nápady na svatební jídla

A jak být co nejvíce originální? Vzpomínám si na jedu svatbu, kde měli svatebčané (oba trampové) připraveno ohniště, kde se během celého svatebního veselí opékaly obrovské krůty a kždý kdo měl hlad si přišel trochu odříznout. Jaké jídlo by vystihovalo vás dva? Vaše společné zájmy?

A co takhle vaše první společné jídlo? Pamatujete si, co to bylo? Setkali jste se v kavárně a dali si společně Sacher dort? Nebo jste spolu strávili první noc v zapadlém hotelu, kde jediné co podávali byl guláš? Nebo jste se setkali na prosluněné exotické pláži a dali si jahodovou zmrzlinu? Skvělý důvod, proč ji zahrnou do menu a podělit se s ostatními, o to, co vás svedlo dohromady.

Vzpomeňte si na vaše první společné jídlo a může Vám být skvělou inpirací.

A co plány do budoucna? Plánujete cestu do Francie, už nyní si její kousek můžete přivést prostřednictvím svatební hostiny. Nebo pochází váš partner/ka ze zahraničí – jakým jídlem z jeho/její země byste překvapili své příbuzné a známé?

Svatba to není jen svatební hostina a plánovaní, je to rituální proces už od požádání o ruku až po finální obřad, ukazuje, jak jste schopni tím vším projít a podporuje vaši společnou sílu.

Mohlo by vás zajímat:



%d blogerům se to líbí: